APRIL 2023: METULJI V KAOSU

Zakaj govorimo o KAOS (kompleksnost, ambivalentnost, obilje, soodvisnost) svetu in kako je ta prizma drugačna od VUCA (volatility, uncertainty, complexity, ambiguity), čeprav si delita dva ista pojma? Ali če vprašanje postavimo drugače: ali kratici označujeta le pogoje, okoliščine tega sveta, s katerimi se moramo soočiti, ali pa lahko predstavljata tudi prostor, kjer lahko z osmišljanjem iščemo bogastvo?

Okvir razlage vpliva na moje odločitve in dejanja

Današnji svet se vse hitreje spreminja, intenziteta teh sprememb pa le raste ter nas vsakič znova seznani z novo realnostjo, »novim normalnim« stanjem. V primerjavi s prvo industrijsko revolucijo se spremembe danes dogajajo 10-krat hitreje in v 300-kratnem obsegu, oz. s 3.000-krat večjim učinkom (McKinsey). Prav tako smo obkroženi z ekstremnimi poli dojemanja tega sveta, veliko različnimi perspektivami, ki vse težje pridejo skupaj. Ambivalentnost pa se lepi tudi na naše lastne odločitve in dejanja. Nič ni zgolj črno ali zgolj belo, včasih niti ne vemo več, kakšno barvo bi čemu pripisali.

Težko torej (ali pa sploh ne) razumemo vse spremembe in kompleksnost sveta, v katerem delujemo. In čeprav za sprotno delovanje morda ne potrebujemo razumeti in predvideti prav vsega, pa moramo, ko želimo sami narediti spremembe v svojem delovanju in delovanju organizacij, te utrditi v globljem razumevanju in širokoglednosti. Zato se pogosto, ko to naredimo na hitro ali zgolj z eno potezo, nato spopadamo z veliko neželenimi učinki.

Kako se v takšnih okoliščinah ne počutiti nemočnega? Zavedamo se, da okvir razlage, ki jo izberemo, vpliva na to, kako vidimo dejavnike, ki nas obkrožajo, sebe v teh razmerah in občutek moči glede sprememb. Način, na katerega vidim svet, pomembno vpliva na moja dejanja in odločitve. Če verjamem, da so razmere sovražne bom delovala obrambno in za zaščito lastnega interesa. Če verjamem, da je na svetu dovolj obilja, bom delovala iz načela sodelovanja in zaščite skupnega interesa. Pomemben premislek, ki vodi tudi najbolj progresivne pristope na področju trajnostnega razvoja.

Pomislimo na pomen osnovnega zaupanja v sočloveka za naš vsakdan in možne učinke, če ga razširimo v zaupanje, da je vsega dovolj, samo upravljati je treba bolje. Camus je nekje zapisal, da bodo nekoč revolucije potrebovale lepoto. Če nadaljujemo iz te misli, verjamemo v revolucijo z lepoto in ljubeznijo kot možna ne zgolj spremljevalca, ampak predvsem motivatorja in temeljno izhodišče.

Majhne razlike lahko ustvarijo velik učinek

Za takšen svet potrebujemo drugačne veščine, predvsem tiste mehke in prenosljive ne glede na poklic in branžo. Veščine, ki nam na primer pomagajo pri premagovanju izzivov, osebni pro-aktivnosti in motivaciji, pri komunikaciji, odnosih z drugimi in družbo ter še posebej tistimi, ki služijo kot podlaga za vseživljenjsko učenje, radovednost in nenehno odprtost za nova znanja. Z namenom učenja in utrjevanja teh veščin smo v sklopu projekta StayOn ustvarili orodje za osebni razvoj v obliki igre s kartami The Shapers, ki igralce opolnomočijo v njihovih razmislekih, osredotočenosti, domišljiji in akciji.

Ena od petih ključnih BB vrednot je vsak šteje, ki jo lahko beremo tudi skozi pojem individualne odgovornosti oziroma vpliva vsakega posameznika in vsakega njegovega dejanja. Verjamemo v učinek metulja, ki sledi našemu odločanju in delovanju, na slabše ali boljše. Majhne razlike lahko namreč ustvarijo velik učinek. Nikoli ne vemo, kdaj bo seštevanje naših (skupnih) dejanj in odločitev prispelo do prelomnega praga, kjer se bo zgodila velika sprememba na bolje. (Ali obratno…)

Izhodiščna misel ustanoviteljic Šole AEIOU voditeljstva, Ksenije Špiler Božič in Sonje Klopčič, je bila prav, da je moč sprememb mnogokrat skrita v posamezniku, njegovem načinu razmišljanja in pristopu. S spremembo v svojem življenju vsak naredi spremembo tudi v življenju vseh, ki so v stiku z njim. Ko gre za vodjo v timu, organizaciji ali skupnosti, je njegov vpliv na druge, pa tudi na organizacijska pravila, procese in strukture, še toliko večji. Voditeljstvo prihodnosti z orodji AEIOU voditeljstva in njegovimi bistvenimi principi temelji na ljubezni do sebe, skupnosti in človeštva, s tem pa tudi do narave, planeta in vesolja.

Kakšno je drugačno vodenje organizacij za KAOS svet, pomembne veščine in nove kvalitete, ki stopajo v ospredje pri sodobnih vodjih, v nasprotju s klasičnimi? Še več o tem naslednjič.

Preglejte aprilske BB novičke tukaj.

Previous
Previous

MAJ 2023: VODIMO V KAOSU

Next
Next

MAREC 2023: OSMIŠLJANJE SPREMEMB