MAJ 2023: VODIMO V KAOSU

V prejšnjem mesecu smo razmišljali, kako je perspektiva KAOS (kompleksnost, ambivalentnost, obilje, soodvisnost) sveta drugačna od VUCA ter kako lahko vpliva na naše odločitve in dejanja. Verjamemo, da imamo ne glede na našo majhnost izbiro, kako se nanj odzovemo in kakšen pečat pustimo.  

Če kompleksnost in ambivalentnost predstavljata okoliščine, pogoja, v katerem delujemo, ali lahko v teh pogojih iščemo in najdemo kvaliteto, ki jo predstavljata obilje in soodvisnost? Na soočanje z realnostjo klimatskih sprememb in nujnost odziva nanje lahko na primer gledamo katastrofično ter se osredotočamo na izgubo poznanega, lahko pa prav to razumemo kot priložnost in bogastvo – izgubo tistega, kar nas teži, in pridobitev drugačnega, bolj osrečujočega obilja. Premislimo o priložnostih premika od linearnega h krožnemu ali umika iz globalnega v lokalno okolje.

Današnji svet je poln izzivov.

Spremembe so vse bolj stalne, prodorne in eksponentne, zato jih »linearno razmišljanje ne more nikoli dohiteti in se prilagoditi.« (Harvard Business Review) Danes zato tudi klasični način vodenja ne deluje več. Vodenje, ki temelji na vodji, ki ve vse, celo vse bolj vzbuja odpor, kar lahko opažamo na mnogih področjih naše družbe, ne le v podjetjih. Zato potrebujemo drugačno vodenje organizacij, manj osredotočeno na avtoriteto ter bolj na soodvisnost in sodelovanje. Uspešne organizacije morajo namreč slediti spremembam, ne zaostajati za njimi. 

Nove oblike vodenja tako vase vključujejo ranljivost, ponižnost in avtentičnost. S tem vzbujajo povezanost, zaupanje in psihološko varnost, občutje, ki ga v času kriz še kako potrebujemo in iščemo. Spodbujajo skupno učenje in eksperimentiranje ter izboljšajo fleksibilnost, kreativnost pri soočanju s spremembami in izzivi ter posledično tudi učinkovitost ekip. Sistemi so organizmi. Bolj kot so kompleksni in ambivalentni, bolj so ranljivi, občutljivi za spremembe, še posebej tisti, ki jih skupaj ne drži vizija.

Bogastvo, ki ga iščemo v tem svetu in pri vodenju organizacij, tako recimo najdemo v kvaliteti odnosov, osmišljenimi z vrednotami in poslanstvom, ki prav tako izboljša osredotočenost in kohezivnost ekip.

Kakšno voditeljstvo in katere kompetence?

V BB-ju govorimo o kvantnem voditeljstvu, ki je manj togo, tekmovalno, centralizirano in reaktivno od klasičnega. Je torej holistično in integrirano ter nima enega, temveč več centrov moči v interakciji. Zmožno je vključiti več pogledov in tako možnost več morebitnih poti od točke a do točke b. Večji pomen daje sodelovanju ter je bolj odzivno in prilagodljivo ter deluje predvsem od spodaj navzgor in ne obratno. Za uspešno interno in zunanje sodelovanje pa se moramo proaktivno ukvarjati z razlikami ter ustvariti varen prostor za dialog, preden skrite napetosti postanejo izrazite, ter vseskozi odpirati pogovor o pričakovanjih. Tudi z vsakodnevnimi mikro dejanji, ki jih lahko vključimo v že obstoječe dejavnosti, na primer projektne sestanke. Prav tako se nanj pripravljamo z usposabljanji, mentorstvom ali drugimi podpornimi programi. Kot v članku The Butterfly Effect: How Academics And Practitioners’ Micro-Practices Shape Turning Points In Response To Paradox piše sodelavka v projektu StayOn Giulia Parola. Na podlagi dolgoletnih izkušenj v delu z našimi partnerji v BB-ju vidimo tudi prednosti vključitve zunanjih moderatorjev.

Kompetence, ki jih za takšen svet in sodobno vodenje v BB-ju še posebej izpostavljamo so sistemsko razmišljanje, osmišljanje, trajnostna pismenost in empatija. V ospredje jih postavljamo, ker nam pomagajo pri globljem razumevanju izzivov ter njihovem vstavljanju v kontekst družbe in zgodbe naše organizacije, o čemer smo že pisali. Pripomorejo pa tudi k vključevanju vseh najrazličnejših deležnikov in perspektiv, dvosmerno skozi upoštevanje vpliva naših projektov nanje kot tudi njihovega morebitnega prispevka k skupnemu soustvarjanju.

Vrnimo se k metuljem v kaosu. Po učinku metulja iz teorije kaosa je naše napovedovanje prihodnosti omejeno na končen časovni okvir, ne glede na to, kako natančno preučimo začetne pogoje. Že zelo majhne razlike lahko namreč vodijo do zelo drugačnih rezultatov. Potegnimo še eno drugačno, široko vzporednico in si predstavljamo, kako lahko tudi majhna dejanja ustvarijo pomembne spremembe v delovanju organizacij.

Za konec izpostavljamo navdihujočo globalno platformo House Of Beautiful Business, skupnost z željo po preoblikovanju poslovanja in nas samih, da bi ljudje postali bolj človeški, podjetja pa lepša.

Preglejte majske BB novičke tukaj.

Previous
Previous

JUNIJ 2023: UČINKOVITI Z NAMENOM

Next
Next

APRIL 2023: METULJI V KAOSU