NOVEMBER 2023: Utrjevanje neodvisnosti

»Sodobni čas potrebuje ljudi, ki so pripravljeni zagovarjati, slediti in prevzeti odgovornost za utiranje novih poti. Takšen pristop pa zahteva jasno izdelano lastno pozicijo in vodstvene veščine za nov, boljši svet.«

Tako smo zapisali dve leti nazaj v našem uvodniku o neodvisnosti od polja. Svet tudi danes in vseskozi od nas zahteva delovanje, medtem ko se tresejo tla pod našimi nogami. Kako ga prizemljiti in usidrati? Tokrat se zato osredotočamo na to, kako graditi osmišljeno in vneto neodvisnost.

Vrednote in prepričanja so temelj naše pozicije v svetu in do sveta – v skupnosti in do skupnosti. Usmerjajo in motivirajo naše odzivanje, delovanje, pot, ki jo izberemo, in smer, kamor ciljamo. Krepitev vrednot znotraj podjetij in organizacij, usklajeno poslanstvo s čim več vključenimi deležniki na vseh ravneh, prispeva k odpornosti in uspešnosti le-teh na dolgi rok. Je pot, po kateri vedno znova na naših projektih iščemo in ozaveščamo njihove skrite potenciale.

Od vodij ekip in projektov ter voditeljev se zato pričakuje vse širše polje neodvisnosti, s tem pa se širi tudi razpon potrebnih kompetenc. Potrebujemo namreč vodje, ki se bodo te potrebe zavedali in definirali smer, kam se naj ta 'neodvisnost širi'. Kaj pomeni in kako se udejanja voditeljska samozavest, ki jo sidramo tudi v naših vrednotah in jo potrebujemo, da gradimo to neodvisnost?

Z njo ne mislimo njenih slepil in pasti, v katere zapade tista pretirana, ki želi le delati po svoje, verjame le v svoj prav in vodi v trčenja z drugim. Cenjene lastnosti voditelja so vztrajnost, osredotočenost, odločnost in predanost, ki ne pomenijo vase zaverovane trme, ampak vključujejo tudi samokritičnost ter širok in odprt pogled (navzven). S krepitvijo samozavedanja krepimo tudi svoje lastne vrednote in potenciale in posledično tudi zdravo samozavest. Samozavedanje pa krepimo skozi samorefleksijo, sprejemanjem povratne informacije drugih in izmenjavo različnih mnenj v dialogu. Samozavedanje in dialog sta za nas ključni vrednosti v svetu, kjer se soočamo z množico navzkrižnih informacij in izzivov. Opolnomočita nas, da najdemo svoj temelj in ne odstopamo od svojega prispevka k novemu, boljšemu svetu. Bolj kot so vrednote in cilji ozaveščeni, bolje jih znamo ubesediti, lažje bomo zasnovali korake in za nami potegnili organizacijo ali skupnost.

V BB ekipi verjamemo v coaching, s katerim odkrivamo in utrjujemo motivacije, cilje, učenja… ter spodbujamo razvoj. Z vodstvenim coachingom na primer podpiramo vodje pri uspešnem premagovanju vodstvenih in strateških izzivov. Na začetku mednarodnega projekta StayOn pa smo za coache pripravili osnovne smernice, metode in orodja za opolnomočenje mladih na ruralnih evropskih območjih. (Povezavo do priročnika StayOn coaching: framework and toolkit najdete tukaj.)

Predvsem v situacijah, ko nekaj delamo drugače kot vsi ostali, moramo vedeti zakaj ter to znati misliti, artikulirati in udejanjiti. Vrednote in poslanstvo kot temelj našega zakaj-a osvetljujejo ter vodijo naše zmožnosti in priložnosti. Komunikacijske veščine, veščine dialoga, skupnosti in kritičnega mišljenja so pri tem ključne kompetence, ki naše vrednote prevajajo v prakso vodenja. Naše namene in dejanja ozavestiti, (raz)misliti in izraziti tako, da bodo razumljena, je prav tako pomembno kot znati poslušati, kaj o tem meni ali kako po svoje k temu prispeva naša okolica. Prisluhniti odpre možnosti doprinosa drugega k našim mislim, morebitnega korigiranja in dopolnitve ter s tem soustvarjanja in še bogatejšega premika naprej.

In to so ključne veščine, ki nam pomagajo tudi v situacijah, ko 'gremo po svoje', ker verjamemo v lastne vrednote. In to je bistvo vsakega osmišljenega (smiselnega) delovanja in vodenja.

Trajnostne vrednote ter kompetence za misliti in udejanjiti boljši svet bomo skupaj z Višjo strokovno šolo Academia krepili tudi na programu Impact MBA. Vabljeni, da se nam pridružite!

 


Preglejte novembrske BB novičke tukaj.

Previous
Previous

Prvi BB DAN ODPRTIH VRAT v letu 2024

Next
Next

OKTOBER 2023: #novakvalitetaučinkovitosti